Στις συζητήσεις ανταλλαγής ιδεών (brain storming), στόχος είναι η συζήτηση της «σχεδιαστικής ομάδας» με τις/τους ενδιαφερόμενες/ους σε οικείο περιβάλλον, ξεφεύγοντας από τη στενή φόρμα της διαδικασίας των εργαστηρίων. Με αυτό τον τρόπο οι συμμετέχουσες/οντες νιώθουν την άνεση και την ελευθερία να ανοίξουν τη συζήτηση προς τα ενδιαφέροντα και τα σημαντικά θέματα.
Εφαρμόζονται τεχνικές που προωθούν τον άμεσο διάλογο μέσα στην ομάδα και διοργανώνονται ως συζητήσεις από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, χωρίς την ανάγκη της παρουσίας υπεύθυνου για την ομάδα. Με αυτό τον τρόπο πυροδοτούνται αναλυτικές συζητήσεις με έντονο ενδιαφέρον από την ομάδα για την αναγνώριση προβλημάτων και ακόμα και την πρόταση λύσεων.
Ο Καταιγισμός ιδεών (Brainstorming): Αποτελεί διαδεδομένη τεχνική ιδιαίτερα ως εναρκτήριο στάδιο, αφού η ομάδα συγκεντρώνεται και αφήνεται να συλλογιστεί το εν λόγω θέμα τελείως ελεύθερα, ακόμα κι αν προκύψουν ασύνδετες σκέψεις. Οι ιδέες ενθαρρύνονται να ακουστούν ελεύθερα χωρίς κριτική ή αξιολόγηση. Στη συνέχεια οι σκέψεις οργανώνονται γύρω από άξονες και μπορούν να καταλήξουν να προτείνουν ολοκληρωμένες προτάσεις. Απαιτεί αρκετό χρόνο και κάποιον εκπαιδευμένο υπεύθυνο να οργανώνει την κουβέντα, ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα των όσων ιδεών εκφράζονται. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ιδεών στοχεύουμε στην ποσότητα. Δεν περιμένουμε την τέλεια ιδέα, αλλά μοιραζόμαστε οτιδήποτε μας έρχεται στο μυαλό. Όσο περισσότερες ιδέες καταγράψουμε τόσο το καλύτερο. Επίσης, στοχεύουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μοιράζονται ιδανικές ιδέες, που ίσως δεν είναι καν δυνατό να συμβούν. Επίσης, στοχεύουμε να συμπληρώνουν ο ένας τις ιδέες του άλλου.