Ο πίνακας αξιολόγησης δίνει τη γενική εικόνα σχετικά με το απαραίτητο επίπεδο εμπλοκής και συμμετοχής κατά τη διάρκεια του έργου. Εμπεριέχει τη βασική πληροφορία που χρειάζεται για την αξιολόγηση δημοσίου ενδιαφέροντος ωστόσο, μπορούν να περιληφθούν και άλλες ερωτήσεις. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί η νομοθεσία να επιβάλει μεγαλύτερο επίπεδο συμμετοχής. Το πιθανότερο είναι η νομοθεσία να περιγράφει μικρότερο επίπεδο συμμετοχής, οπότε μέσω της αξιολόγησης αυτής μπορεί να καθοριστεί η πραγματικά αναγκαία εμπλοκή.
Είναι, συνεπώς, σημαντικό να αναλυθεί και να καταγραφεί η βαρύτητα και επιρροή που έχουν οι ενδιαφερόμενοι. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις των νησιωτικών και ορεινών τόπων είναι αναγκαίο να αναλυθεί ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου στον ίδιο τον τόπο αλλά και στη διαδικασία του αναπτυξιακού σχεδιασμού (αν μιλάμε για μόνιμους κατοίκους τίθενται τα ερωτήματα: με ποιον τρόπο δραστηριοποιείται οικονομικά η τοπική κοινωνία, ποιος θεσμός είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό, ποιος είναι ο σχεδιαστής και ποιος λαμβάνει αποφάσεις;).
Αν ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα λήψης αποφάσεων, αποτελεί χάσιμο χρόνου για τους σχεδιαστές, την αρμόδια αρχή και τους συμμετέχοντες τους ίδιους. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό είναι να υπάρξει σαφής οργάνωση, γύρω από το ποιος είναι υπεύθυνος για τις λήψεις αποφάσεων εντός του σώματος του σχεδιασμού, η οποία να θέτει σε ενεργή συμμετοχή την κοινότητα.